Pro rodiče je to stále velmi oblíbený způsob, jak dětem umožnit zažít o prázdninách spoustu dobrodružství a získat nové kamarády. Zájem o letní tábory dokládá také statistika jihočeských hygieniků, podle níž si v červenci a srpnu užívalo léto na jednom z 376 pobytových táborů přes 38 tisíc dětí.
Na řadu z nich hygienici sami vyráželi, aby se přesvědčili, že mají účastníci vhodné podmínky k pobytu i pestrou a vyváženou stravu.
„Za letošní prázdniny máme nahlášených 317 pobytových akcí, na něž dorazilo 36 291 dětí. Dále jsme evidovali 59 jiných podobných akcí, kterých se účastnilo 1 822 dětí. Dvě akce měly navíc podobu putovního tábora a zjistili jsme jednu nenahlášenou akci pro více než stovku dětí,“ vypočítala Marie Nosková, ředitelka odboru hygieny dětí a mladistvých krajské hygienické stanice v Českých Budějovicích (KHS).
Podle ní jsou čísla podobná jako loni, kdy měli hygienici nahlášených 357 táborů s téměř 38 a půl tisíci dětmi. „Letos jsme nemuseli vydávat žádný zákaz konání akce, uložili jsme však pět pokut v celkové výši 22 tisíc korun a jedno napomenutí,“ doplnila Nosková.
V polovině července například uložili třítisícovou sankci jednomu z táborů na Krumlovsku kvůli znečištěným a poškozeným matracím. Největší, a to desetitisícovou pokutu, dostala letní škola na Táborsku.
Hygienikům v tomto případě vadily nedostatky ve zdravotní dokumentaci, absence úklidu hygienických zařízení a hromadění odpadků na pokojích a ve společných prostorách. V srpnu uložili dvě pokuty kvůli nevhodnému skladování potravin a jednu za nenahlášení akce pro 118 dětí.
Některým táborům se nevyhnuly ani zdravotní komplikace účastníků, na druhou stranu se nikde nemuseli potýkat s žádnou epidemií.
„V červenci jsme zaznamenali zažívací potíže na třech akcích na Jindřichohradecku a Táborsku, ve dvou případech provozovatel tábor předčasně ukončil,“ přidala ředitelka jihočeské KHS Kvetoslava Kotrbová.
Letos se hygienici ve větší míře zaměřili na stravování, zejména pak na jídelníčky, jichž na pobytových táborech o prázdninách zkontrolovali 119.
„Věnovali jsme se jim už loni, letos se ministerstvo zdravotnictví zaměřuje více na solení. S hlavním vedoucím se vždy pobavíme o spotřebě soli a o tom, jak s ní správně pracovat. Kromě kontroly se také snažíme personál v tomto ohledu vzdělávat,“ vysvětlila při jedné z kontrol Nosková.
Hygienici byli s kontrolami jídelníčků převážně spokojení, chválili zejména častější zařazování čerstvého ovoce a zeleniny.
„Oproti loňskému roku dostávaly děti na základě doporučení méně uzenin a na většině táborů se skutečně snažili méně solit. To samé se dá říct i o konzumaci sladkostí. Mění se i způsob podávání snídaně formou rautového typu s pestrým sortimentem,“ vysvětlila Kotrbová.