iDNES.cz

Pivní recepturu i bránu pivovaru má ambiciózní výčepní vytetovanou na ruce

  8:34
Práce může být někdy koníčkem. To platí pro Jiřího Červenku, výčepního z restaurantu Rebel v Horním Slavkově. Zajímá se o historii piva, dokáže o něm vyprávět hodiny, a jeho ruku zdobí tetování s tématem výroby zlatavého moku. Účastní se pravidelně také soutěží výčepních. Nedávno se vrátil z finále soutěže Pilsner Urquell Master Bartender, kde se probojoval mezi dvacet nejlepších výčepních z celé republiky.

Jiří Červenka se pravidelně účastní soutěží pro výčepní. | foto: archiv Pilsner Urquell

„Začínal jsem jako číšník, ale stále více mě to lákalo za pípu. Pivo a vše kolem něj mě vždy zajímalo, a tak jsem postupně absolvoval různá školení a časem přišlo i soutěžení. V roce 2019 jsem skončil na třetím místě v soutěži Gambrinus – Mistr výčepní. To mě motivovalo pokračovat v sebevzdělávání a soutěžení dál,“ zavzpomínal Červenka.

V letošním roce se zúčastnil prestižní soutěže, kterou pořádal Plzeňský prazdroj. Tam se přes kvalifikační kolo probojoval až do celorepublikového finále.

Jiří Červenka se pravidelně účastní soutěží pro výčepní.

„V rámci kvalifikačního kola jsem si musel poradit s třemi úkoly. Absolvoval jsem test, kde bylo třeba odpovědět na otázky o historii piva, péči o něj, správném skladování a podobně. V druhé části přišli zástupci pivovaru v utajení jako hosté do naší restaurace. Zde si objednali pivo, sledovali, jak ho čepuji, zkoumali čistotu půllitrů i provozovny. Vůbec jsem netušil, že někdo na kontrolu přišel. Naštěstí pivo nikdy nešidím, tak bylo vše v pořádku,“ doplnil výčepní s tím, že na závěr kvalifikačního kola měl za úkol natočit minutový videomedailonek, ve kterém představil restauraci a svůj vztah k plzeňskému pivu.

Které pivo je závadné?

Finále se pak konalo v Plzni a Praze. „Celkově se soutěže účastnilo kolem pěti set výčepních. Do finále se nás dostalo třicet, z toho deset ze Slovenska. Na výsledku mi hodně záleželo, byl jsem velmi nervózní. Ve finále jsme například museli z několika vzorků poznat jedno vadné pivo a odhadnout v čem je chyba,“ popsal výčepní. „Bohužel na stupních vítězů jsem nakonec nestál. Ale i tak to byl neskutečný zážitek,“ podotkl Červenka.

Toho chuť soutěžit neopouští. „Podle pravidel se mohu přihlásit do této konkrétní soutěže ještě dvakrát. Doufám tedy, že se přece jen mezi tři nejlepší v budoucnu probojuji. Moc bych si to přál. Díky tomuto úspěchu se také mohu objevit jako výčepní na zajímavých akcích, například karlovarském mezinárodním filmovém festivalu,“ vysvětlil Červenka.

Houbička je třetí ruka výčepního, říká hospodský a vítěz pivní soutěže

Jeho vztah k pivu dokládá i tetování na ruce. „Mám zde vytetovaný celý postup výroby piva, recepturu a nechybí ani brána pivovaru v Plzni,“ potvrdil výčepní.

Rodina i štamgasti z hornoslavkovského restaurantu Rebel ho v soutěžení podporují. „Všichni mi ve finále fandili. Hodně mě podporuje manželka Klára i celá rodina a také kamarád výčepní Martin Křížek, se kterým se často radím. Největší výhra jsou ale stejně spokojení hosté,“ uzavřel Jiří Červenka.

10. května 2017

Autor:
zpět na článek