Úspěšnou mikrobylinkovou farmu zrodila snaha dopřát dětem více vitaminů a energie

  9:08
Brouzdání po internetu někdy může nastartovat nové podnikání. Důkazem je Městská vertikální farma Microgreen Karlovy Vary. Její zakladatelka Olga Novak během mateřské dovolené natrefila na internetu na videa a informace o mikrobylinkách. Téma ji natolik zaujalo, že začala pro zábavu s dětmi tyto bylinky pěstovat. Později založila vlastní farmu, která dodává mikrobylinky do restaurací v kraji.

Výhonky hrášku z Microgreen KV se také dostaly mezi devět nominovaných výrobků v soutěži Regionální potravina Karlovarského kraje. „Byla jsem na mateřské dovolené v době covidu a při brouzdání na Tik-Toku nás s manželem zaujala videa o mikrobylinkách a jejich zdravotních benefitech. Napadlo mě, že bych je mohla zkusit pěstovat a dopřát našim dětem více vitaminů a energie,“ zavzpomínala na počátky zakladatelka farmy.

Mikrobylinky jsou mladé rostlinky zeleniny, které se sklízejí a konzumují ve fázi, kdy dosáhly prvních listů. „Mají tak vysokou koncentraci živin, vitaminů a antioxidantů. Konzumují se šest až dvacet jedna dní od zasetí. V současnosti jsou microgreens velkým hitem ve světě gastronomie. Na internetu najdou zájemci spoustu chutných receptů s jejich využitím,“ potvrdila Novak.

Ze zábavy se postupně zrodila myšlenka na podnikání. „Podobná farma v okolí nebyla. Sbírala jsem informace, vzdělávala se a v roce 2021 otevřela vlastní podnik. Líbilo se mi, že investice do rozjezdu nebyla až tak velká. Nejdůležitější bylo najít dodavatele kvalitních semínek,“ doplnila majitelka.

Chystá i samoobslužné stánky

V současnosti se na farmě Microgreen KV pěstuje například hrášek, fenykl, hořčice, brokolice, slunečnice, ředkev, rukola nebo koriandr. Zakladatelka také kontaktovala šéfkuchaře z nejrůznějších restaurací. „Většina z nich věděla, že mikrobylinky jsou skvělé na dochucení jídel. Postupně ode mě začali rostliny odebírat. Někdy mě kuchaři i upozornili, které bylinky by v nabídce uvítali. Postupně začala mít zájem i veřejnost,“ podotkla Novak. „Lidé mě kontaktují přes web a sociální sítě a objednávají samotné bylinky i sazenice. Často jim radím, podle čeho kvalitní sazenice vybírat. Funguje nám také rozvozová služba,“ dodala.

Podle ní si může kvalitní mikrobylinky doma vypěstovat každý „Ty základní jako hrášek, nebo ředkvičky určitě. Některé další už potřebují důslednější postupy a pěstitel potřebuje více informací. Zvlášť důležité je se orientovat v kvalitě sazenic,“ poradila majitelka.

Nadšenci staví automatickou pěstírnu mikrobylinek, troufají si i na vesmír

Ta plánuje prodej mikrobylinek rozšiřovat prostřednictvím samoobslužných stánků. „Zároveň chceme zvyšovat i povědomí o mikrobylinkách v Karlovarském kraji. Proto připravujeme besedy po školách. Žáky informace mohou motivovat k zájmu o přírodu a životní prostředí. Navíc z mé zkušenosti mají děti radost, když si jídlo dochutí něčím, co s rodiči samy vypěstují,“ myslí si zakladatelka farmy.

Založení farmy nelituje. „Práce mě baví a chci se nadále rozvíjet. Těší mě také úspěch v soutěži regionálních potravin. V hlavě mám i další nápady, například výrobu čerstvé šťávy ze zdravé pšenice,“ uzavřela Olga Novak.

Autor: