V současné době se lidé stále více zajímají o to, odkud pochází potraviny, které nakupují, a jak se vyrábí.
„Těší nás, že zájem o lokální výrobky i přes vysoké ceny na trhu neupadá a zákazníci si k nim hledají cestu. Soutěž, kterou vyhlašujeme, je v podstatě oceněním pro všechny regionální výrobce a poděkováním za jejich práci,“ uvedl náměstek hejtmana Karel Jakobec.
Karlovarský kraj opustil Regionální potravinu, založil konkurenční Dobrotu |
Klání se mohou zúčastnit malé a střední firmy z regionu s počtem maximálně 250 zaměstnanců. Dalšími podmínkami jsou výroba soutěžního produktu na území kraje a jeho původ v tuzemských surovinách. Jejich podíl musí tvořit minimálně 70 procent, přičemž hlavní surovina pak musí být ze 100 procent tuzemská.
Vítězné výrobky pak získají titul Dobrota Karlovarského kraje v jedné z pěti kategorií. Hodnotí je odborná komise.
Svou vlastní soutěž a značku používanou na potravinách Karlovarský kraj vyhlásil jako podporu regionálních výrobců se snahou o zvyšování kvality jejich produktů a udržení tradičních receptů. Zároveň už nechtěl finančně podporovat tradiční anketu ministerstva zemědělství. Místní produkty tak neusilují o vítězství jen v soutěži Regionální potravina, ale také v Dobrotě Karlovarského kraje. Vloni bylo v pěti kategoriích krajské soutěže oceněno celkem 15 produktů od 13 výrobců.
Vzhledem k tomu, že Karlovarský kraj není ani ovocnářskou ani zelinářskou oblastí, převládají v přihlášených produktech především různé uzenářské či pekařské a cukrářské výrobky, dále sýry a jiné mléčné produkty. Nechybějí ale ani piva nebo likéry. V loňském roce porotu nejvíce zaujaly například pivní medovina, tvarohový dezert, medový krém s ostružinami, pivovarský chléb nebo grilovací klobáska s nivou a pepřem.