Jahody díky teplému počasí dozrály dříve, samosběr se rozjel naplno

  14:44
Kdo má chuť na čerstvé jahody, může už za nimi vyrazit přímo na pole. Díky teplému počasí začala sklizeň sladkých plodů v kraji přibližně o tři týdny dříve, než je obvyklé. Ve čtvrtek si první zákazníci natrhali jahody na samosběrech v Prostějově a Olomouci. Kvůli mrazům jich ale bude méně

Obliba samosběrů v posledních letech roste. Poptávka po těch v Prostějově a Olomouci-Slavoníně, které organizují manželé Dostálovi, je velká.

„Další termíny budeme zveřejňovat postupně na internetových stránkách. Jsme závislí na počasí, jahody zatím dozrávají pomalu,“ sděluje majitel zmíněných jahodáren Ondřej Dostál. Kilogram nasbíraných plodů na obou plantážích vyjde na 85 korun.

Zatímco loni se kilo jahod dalo pořídit i za 60 korun, letos se cena v jahodárnách pohybuje od 70 do 90 korun. „Několik let jsme nezdražovali, ale rostou nám ceny na vstupu. Zdražili jsme o pětikorunu na kilo, letošní cena na samosběru bude 70 korun,“ oznamuje majitel farmy v Bochoři na Přerovsku Jiří Měšťánek.

Cena jahod letí nahoru

Kam na jahody

  • Jahodárna Prostějov od 16. 5., cena 85 Kč/kg
  • Jahodárna Olomouc-Slavonín od 16. 5., cena 85 Kč/kg
  • Jahody Olomouc-Skrbeň: od 24. 5., zahájení i cenu upřesní na webu
  • Farma Měšťánkovi – Bochoř: od 20. 5. (sběrné dny pondělí, středa, sobota), cena 70 Kč/kg
  • Jahody od lesa – Prostějovičky: prodej pouze trhaných jahod na objednání, cena dle množství úrody

Cenu šroubuje nahoru také nepřízeň počasí. Pěstitelé se shodují, že značnou část úrody nejdřív poničil mráz, teď plody nedorůstají kvůli suchu. Na farmě v Bochoři například vůbec nebude k dostání česká odrůda Karmen, kterou mráz úplně spálil.

Za jakou cenu budou prodávat biojahody z pole v Prostějovičkách, se teprve rozhodují. Jisté je, že budou opět prodávat pouze trhané plody.

„Jsme trochu výš než ostatní jahodárny, část úrody teprve kvete, takže teprve uvidíme, kolik toho budeme mít. Loni jsme prodávali za 90 korun kilo, letos možná mírně podražíme, ale cenu bychom chtěli udržet do stovky,“ hlásí pěstitelka Petra Pěnčíková.

Sbírat se v právě začínající sezoně nebude u Otaslavic na Prostějovsku, kde letos obnovili výsadbu.