První z nich získal Pivovar Litovel již v roce 1906 na Mezinárodní gastronomické výstavě ve Vídni. A od té doby sbírá medaile neustále.
Že se v Pivovaru Litovel nevyrábí žádné europivo, oceňují znalci u nás i ve světě. „Letos se dařilo hlavně pivu Litovel Dark, které vyhrálo na soutěžích Pivní pečeť kvality 2016 a Pivex 2016. Ochucené pivo Litovel Červený pomeranč navíc na soutěži Pivní pečeti kvality obsadilo bronzovou příčku, Pivex zase znamenal stříbro pro Litovel Dark Premium a druhé i třetí místo pro světlý Litovel Moravan,“ vyjmenovává sládek Pivovaru Litovel Petr Kostelecký.
Z jeho varny pochází i nejlepší tmavé pivo na světě – Litovel Premium Dark totiž získal v loňském roce zlato na mezinárodní soutěži World Beer Awards v Londýně. „Uvařit pivo s mezinárodně uznávanou kvalitou se nepovede každému sládkovi,“ říká s hrdostí Kostelecký.
V Pivovaru Litovel sází na klasické postupy i inovace
Úspěchy přisuzuje věrnosti tradičním postupům. „Když vaříte klasickou technologií a se vším, co k tomu patří, má pak takové pivo svůj charakter a osobitost. Europivo se vyrábí na kvantitu, mnohdy se liší jen etiketou. Lidé ani nepoznají, odkud to pivo vlastně pochází. A to my rozhodně nechceme, my jsme na ‚tu naši hanáckou chuť‘ hrdí,“ vysvětluje sládek.
Kvalitní litovelské pivo si fajnšmekři a pivní znalci mohou od dubna vychutnat z nových lahví, a přepravek. „Nový design pracuje s vylepšenou ergonomií a lahev se tak díky svému tvaru mnohem lépe drží. U ramene a paty byla využita unikátní technika embosingu, při níž dochází k vytlačování vzorů do skla,“ vysvětluje Lumír Hyneček, ředitel Pivovaru. Dlouhý štíhlý krček je navíc prospěšný pro samotnou kvalitu moku. Svým tvarem omezuje nenaplněný objem a minimalizuje nežádoucí přístup vzduchu do piva.
Minipivovar jako laboratoř litovelského sládka
Novinkám se i před důraz na tradice v Litovli nebrání. Před pěti lety si pořídili ojedinělou „pivní laboratoř“ – minipivovar.
Ten už pátým rokem slouží současnému sládkovi k vývoji a testování nových pivních receptur. „Ve dvou varných nádobách s objemem pouhých 250 litrů, což je stokrát méně ve srovnání s velikostí litovelské klasické varny, vzniká zlatavý mok stejně jako při klasické produkci,“ upřesňuje Kostelecký. Více o vaření v minipivovaru najdete na facebooku Pivovaru Litovel.
Jako jeden z prvních zde byl mimo jiné uvařen například 13° polotmavý nefiltrovaný speciál Litovel Gustav, který získal jméno právě po slavném českém zápasníkovi Gustavu Frištenskému, který v pivovaru několik let žil po svatbě s dcerou prvního litovelského sládka Josefa Elledera Miroslavou. Minipivovar byl také zpřístupněn veřejnosti, která si zde pod dohledem sládka může uvařit vlastní pivo, třeba na svatbu, k životnímu jubileu nebo jenom ze zvědavosti.