Rodinný statek ze Šumperska je farmou roku, jejich řezník byl původně svářeč

  6:22
Nejlepší ekofarmou roku 2024 se stala rodinná firma Statek Winter z Vysokých Žibřidovic na Šumpersku. Věnuje se chovu skotu a prodeji vyzrálého hovězího masa v kvalitě bio. V soutěži zabodovala zodpovědným přístupem ke chovaným zvířatům, krajině i zaměstnancům.

Statek Winter je rodinná firma, která vznikla v roce 2019. Hospodaří v katastrech Vysoké Žibřidovice, Vysoká u Malé Moravy, Žleb a Kopřivná, kde obhospodařuje plochu 417 hektarů, kde většinu tvoří louky a pastviny. Chová 280 kusů skotu a produkuje skvělé hovězí maso.

Základem podnikání je tradiční pastevní chov hospodářských zvířat v podhůří Jeseníků s důrazem na ekologii a moderní pastvu při respektování principů ochrany přírody a krajiny a jejímu využití k rekreačním účelům.

Firma má certifikovanou BIO porážku a bourárnu masa, kde nechává maso zrát minimálně 30 dní.

„Ocenění bude předáno 29. června na farmě ve Vysokých Žibřidovicích,“ řekla manažerka PRO-BIO Svazu ekologických zemědělců Kateřina Urbánková.

Statek se zaměřuje na porážku zvířat, zpracování masa a prodej vyzrálého hovězího.

„Mottem, které taky na Statku Winter beze zbytku dodržují, je přátelský vztah k zaměstnancům, šetrný přístup ke krajině a chovaným zvířatům. To je důvod, proč se pořadatelé soutěže, kterými jsou Pro-Bio Svaz ekologických zemědělců a Nadační fond Bartákův hrnec, rozhodli udělit titul Nejlepší ekofarma roku právě Statku Winter,“ zdůvodnila Saláková.

Spokojené stádo je základ

Na horských loukách na úpatí Jeseníků farma chová strakaté krávy i masná plemena. „Základní stádo tvoří Český strakatý skot, který doplňují masná plemena, jako je Herefordský a Piemontský skot a Blonde d’Aquitaine,“ popisuje František Winter, hlava rodinného podniku.

Krmivo pro zvířata si na statku pěstují sami. O jeho chod se stará sedm stálých zaměstnanců, kteří hospodaří na 417 hektarech půdy.

František Winter se v zemědělství pohybuje od roku 1979, z toho 24 let působí v sektoru ekologického zemědělství. Dá zejména na kvalitu a autentičnost.

„Naše maso je vysoce vyzrálé, chovaná zvířata žijí celoročně na horských loukách, jsou chována s ohledem na jejich celkovou pohodu. Všechny tyto faktory společně přispívají k tomu, že produkované maso je pak křehčí, šťavnatější a chuťově kvalitnější,“ popisuje Winter.

Aby farma dostála všem svým zásadám, odehrává se celý proces od narození telat až po porážku ve Statku Winter. Proto mají v Žibřidovicích i vlastní certifikovanou porážku a bourárnu a také dozrávárnu masa fungující podle legislativy ekologického zemědělství.

„Je to logisticky velmi náročné, ale chceme mít celý proces pod kontrolou. Jedině tak můžeme za naše maso zcela odpovídat,“ vysvětluje Winter.

Například dobu zrání masa drží farma na nadstandardních třiceti a více dnech. V dozrávárně pak drží teplotu maximálně dva stupně Celsia a vlhkost do 70 procent.

Ze svářeče řezníkem

František Winter chválí svého řezníka, který má podle něho na kvalitě masa velký podíl.

„On je původně svářeč, ale řeznickou praxi získal na jatkách v Německu. Je neskutečně šikovný,“ popisuje farmář.

Farma své maso dodává například do několika škol. „Díky projektu ‚Od vidlí po vidličku‘ jsme začali zásobovat některé školní jídelny. Máme tak možnost vychovávat v rámci filozofie podpory lokální produkce budoucí zodpovědné spotřebitele,“ pochvaluje si Winter spolupráci se školami.

Prodej i na statku

Maso ze Statku Winter mohou lidé ochutnat rovněž v několika restauracích. Velkým odběratelem je také vyhlášený výrobce burgerů na Zlínsku, pro kterého připravuje farma ochucené mleté maso.

Zájemcům nabízí i prodej přímo ze statku nebo ho rozváží na dvě místa v okolí.

Cena pro Nejlepší ekofarmu roku bude předána na Dni otevřených faremních vrat, která se koná na Statku Winter ve Vysokých Žibřidovicích 29. června.

Od 10 do 17 hodin budou připraveny komentované prohlídky, pokrmy z bio vyzrálého hovězího masa připravované mistrem kuchařem Václavem Šmerdou, farmářský trh s bio produkcí, ukázky zemědělské techniky i vystoupení hudební kapely.

Návštěvníci se také dozvědí spoustu informací o ekologickém zemědělství. Nebude chybět bohatý program pro děti a ochutnávky regionálních potravin a bioprodukce včetně výrobků oceněných v soutěži Nejlepší biopotravina roku.