Spropitné jako legální příjem? Názory restauratérů se liší

  7:20
Hospody a restaurace se topí v krizi. Jejich tržby se meziročně propadly o 30 miliard korun. Pomoci by jim mohl návrh Asociace malých a středních podniků a živnostníků, která v rámci svého programu navrhuje třeba legalizaci spropitného.

ilustrační snímek | foto: Impuls.cz

Změna by měla pomoci zlepšit situaci pracovníků v hospodách a restauracích, na které dopadla koronakrize. Podle Luboše Kastnera z asociace by mohlo zařazení spropitného mezi oficiální příjmy přitáhnout do oboru i další lidi, kteří v současné době chybějí. „Spropitné je v současné době povětšinou nelegální příje​m, který není nikde vidět. My ho chceme zoficiálnit a zviditelnit. Někdy se to již děje, ale většinou ten příjem jen visí někde ve vzduchu a lidé ho nemůžou použít dejme tomu třeba při žádání o hypotéku.“

Třeba pan Jaroslav pracuje v restauraci v turistickém centru Prahy a připouští, že když se daří, tak můžou dýška za měsíc dělat i přes deset tisíc. „Spropitné je pro mě značnou částí mých příjmů. Může přesáhnout i 40 procent celkového výdělku. Největší spropitné co jsem kdy dostal, bylo asi 2 tisíce korun, když jsem se staral o oslavu narozenin,“ uvedl jeden z oslovených číšníků.

Podle Asociace živnostníků teď může legalizace spropitného přivést do gastronomie nové lidi. „Je to nástroj na podporu zaměstnanosti,“ říká člen asociace Luboš Kastner.

Ne všem se ale nápad zamlouvá. Pan Jan provozuje malou kavárnu a spropitné má podle něj být tajemstvím mezi zákazníkem a obsluhou. „Je to věc hosta, kolik peněz dá. Nevím, proč by se měl nějaký personál chlubit tím, kolik dostal.“ Zdrženlivý názor má třeba číšník z pražské Libně, pan Štefan. „Ono by to možná pomohlo žadatelům o hypotéku, ale spropitné je velmi pohyblivá složka, kterou číšníci v některých podnicích ani nedostávají.“

Poslechněte si reportáž ze záznamu: