Odklon ministerstva od rozšíření seznamu chráněných názvů masných výrobků je zklamáním pro Český svaz zpracovatelů masa, Agrární a Potravinářskou komoru. Aktuální názvy totiž podle nich mohou klamat či mást spotřebitele. Mimo jiné i s ohledem na jinou výživovou hodnotu nebo obsah živin a bílkovin. „Potravináři dlouhodobě zastávají postoj, že názvy jako párek, klobása či řízek by měli výrobci používat jen u produktů, které odpovídají jasnému složení. Výživová hodnota rostlinných produktů, které napodobují masné výrobky, je totiž v mnoha případech horší,“ řekl Rádiu Impuls mluvčí Potravinářské komory Marek Zemánek.
Šéf resortu zemědělství Marek Výborný považuje aktuální pravidla za dostatečná. „Nechceme lidem kecat do života. Současně věřím výrobcům, že budou férově své produkty označovat tak, aby každý zákazník jasně věděl, co kupuje. A naopak, že zákazník je svéprávný a ví, co kupuje. Opravdu nemám ambici lidi vychovávat,“ uvedl Výborný na síti X.
S tím že je aktuální stav vyhovující, souhlasí i provozní jedné pražské veganské restaurace Yuri Vlasov. „Osobně si myslím, že není nijak zavádějící používat analogii masných výrobků. Produkty jsou prodávané ve speciálně vyhrazených odděleních, tím pádem se člověk jen tak nesplete. A pokud ano, tak je to tím, že si nepřečte obaly, na kterých je jasně psáno, že se nejedná o masný výrobek,“ řekl Impulsu s tím, že příslušné výrobky na sobě mívají také veganské označení.
Analogie názvů s pokrmy obsahujícími maso pomáhá i v restauraci, kterou Vlasov provozuje. „My se specializujeme na českou kuchyni ve veganské verzi. Kdybychom ta jídla přejmenovali, tak by lidé moc nevěděli, co si objednávají. Pak bychom každé jídlo museli vysvětlovat, což by proces objednávání prodloužilo. Děláme například veganskou verzi kachny, které říkáme ne-kachna, máme svíčkovou, které říkáme rostlinná svíčková.“ Také přímo na jídelním lístku stojí označení, že se jedná o veganské pokrmy.
Poslechněte si celou reportáž: