Místo sladu ho provoní maso. V litoměřickém pivovaru budou vyrábět pršut - regiony.impuls.cz

Místo sladu ho provoní maso. V litoměřickém pivovaru budou vyrábět pršut

  6:00
Litoměřice dokončily opravu bývalého pivovaru v centru města. Náklady se vyšplhaly na 180 milionů korun. Do zrekonstruované někdejší varny se nyní přesune rodinná firma Chovaneček. Ta se specializuje na výrobu pršutu a fermentovaných výrobků.
V litoměřickém pivovaru budou vyrábět pršut | (1:00) | video: iDNES.tv

Oprava objektu bývalé varny začala v květnu 2022. „Rekonstrukce budovy bývalého pivovaru byla jednou z největších investičních akcí města. Její celkové náklady se pohybují okolo 180 milionů korun a bez dotace, která činila 60 milionů korun, by se nám ji udělat nepodařilo,“ řekl starosta Litoměřic Radek Löwy (ANO) při slavnostním ukončení rekonstrukce.

Pršut nemusí být jen italskou specialitou. Můžete ho klidně vyrobit doma

Původní odhady nákladů byly nižší, v průběhu stavby ale nastaly komplikace. Budova má 300 let starou historii. Zhotovitel musel proti původnímu projektu řešit rozsáhlé změny, neboť došlo ke spoustě nepředpokládaných skrytých nálezů. Některé konstrukce se ukázaly v horším stavu, než se předpokládalo.

V hlavní budově se musely vybourat všechny konstrukce včetně většiny původních stropů, což umožnilo nové rozložení pater. Stavební práce probíhaly také v 16 metrů hlubokých sklepeních, kde se zajišťuje statika budovy.

Výroba pršutu a dalších produktů by v nově zrekonstruované budově měla začít koncem ledna a věnovat se jí bude třicet zaměstnanců. Firma, jejíž výroba zatím probíhá na několika místech ve městě, zde však časem plánuje zaměstnávat celkem 40 lidí.

Každé patro je určené k jiné činnosti. Je tu bourárna, lednice, patro určené k tepelnému opracování, sušárna, jídelna a kanceláře.