Hospody stahují plynové hořáky, lidé u nich po tragédii v Mostě nechtějí sedět

  6:48
Mnozí provozovatelé restaurací na severu Čech se rozhodli odpojit a dál nepoužívat mobilní plynové hořáky k vytápění zakrytých teras a předzahrádek. Jednak je k tomu tlačí kontroly úřadů, ale začali to vyžadovat i zákazníci. Mají strach po tragédii v mostecké restauraci U Kojota, kde zřejmě právě kvůli špatně zabezpečenému topidlu došlo k výbuchům a požáru, což si vyžádalo sedm životů.

V mostecké restauraci U Kojota probíhá odklízení následků tragického požáru. (14. ledna 2025) | foto: Miroslava Strnadová, MF DNES

„Občas jsme ho zapnutý měli, ale po tragédii v Mostě nám hosté naznačili, že se necítí úplně bezpečně,“ říká manažerka jedné děčínské restaurace.

„V jedné hospodě v Teplicích ho měli na zahrádce, před ohlášenými kontrolami ho uklidili, ale, pokud vím, stojací ohřívadlo už nechtějí ani štamgasti, kteří tam chodí,“ uvádí padesátiletý Josef, který v centru Teplic chodí do restaurací. „Třeba v Rakousku v restauracích na horách mají zpravidla konstrukce nad hlavami lidí a závěsná ohřívadla tam. Nikdo na terasách nemůže nic porazit,“ dodává.

Z terasy topidla odstranili i v mexické restauraci Pepe Lopez v centru krajského města. „Na terase jsme měli čtyři, ale zakrytou zahrádku by stejně nevytopily. Hostům, kteří chtěli, abychom je zapnuli, jsme říkali, že jsou mimo provoz,“ uvedl manažer restaurace Josef Bartoš.

Stejná situace je i v mostecké restauraci, kde nabízejí vietnamská a thajská jídla. „Po kontrole úředníků a hasičů je už nepoužíváme,“ ukazuje obsluha na vypnutý ohřívač u dveří do kuchyně.

Přísné kontroly plynových topidel

Jestli jsou mobilní plynová topidla používána podle daných předpisů a kryté předzahrádky povolené a v dobrém stavu, kontrolují po celém kraji pracovníci živnostenského a stavebního úřadu. Kontroly nařídil kraj právě po tragédii v Mostě, k níž došlo 11. ledna.

Ve vteřině vše hořelo, vyskočil jsem oknem, líčí přeživší tragédie v Mostě

„Zatím jsme v kraji zkontrolovali jednotky provozoven a další budou následovat. Restaurace, které jsme zatím navštívili, ohřívače v provozu neměly,“ sdělil mluvčí krajských hasičů Milan Rudolf. „Na kontrolu jdeme po zjištění a doporučení úředníků tam, kde mají nějaké podezření na pochybení,“ dodal mluvčí s tím, že některé restauratéry požár v Mostě vyděsil a od používání plynových topidel ustupují.

Kontroly už mají za sebou v Děčíně a jeho okolí. „Mobilní plynové topidlo měli pouze v jedné restauraci, ale nebylo v provozu. V dalších kontrolovaných restauracích topidla ve vnitřních prostorách nebyla,“ popsal Luděk Stínil, mluvčí děčínské radnice.

Až do poloviny března mají naplánovány návštěvy restaurací úředníci v Teplicích. Podle mluvčí magistrátu Adiny Sedlákové byly aktuálně zahájeny tři kontroly, přičemž ani jedna z nich nebyla zatím dokončena. „Nelze proto stanovit, zda došlo k nějakému pochybení,“ poznamenala mluvčí.

Do terénu vyrazili i úředníci v Ústí nad Labem, v kontrolách budou pokračovat i v příštích dnech. „Kolik provozoven bylo zkontrolováno a s jakým výsledkem, budu mít až to proběhne na celém území města,“ uvedla Romana Filáčková, vedoucí ústeckého stavebního úřadu.

Tragédie v Mostě má sedmou oběť. V nemocnici zemřela popálená žena

Konkrétní výsledky kontrol zatím neznají ani v Mostě. „Poznatky vyhodnocujeme a na základě zjištění stanovujeme další postupy,“ popsala mluvčí mostecké radnice Klára Vydrová. Stejná situace je i v Litoměřicích, kde se pracovníci živnostenského úřadu zaměřili nejprve na podniky podle místní znalosti, kdy měli vytipované provozovny, které ohřívače používají. „Úředníci stavebního úřadu nebudou řešit samotná plynová topidla, ale zaměří se na skutečnost, zda předzahrádky a terasy mají platné stavební povolení,“ popsala Michaela Rozsypalová, mluvčí litoměřické radnice.

Zprávu o výsledcích prvních kontrol musí živnostenské úřady podat krajskému úřadu do pátku 24. ledna. Do konce měsíce pak musí o již provedených kontrolách a termínech naplánovaných informovat krajský úřad pracovníci stavebních úřadů.

Plynové topidlo nepatří dovnitř

Mobilní plynová topidla, které restaurace ještě před pár dny používaly, nejsou určené do vnitřních prostor. „Ohřívač pak musí být na vodorovném povrchu a neměl by být vystaven extrémním povětrnostním podmínkám,“ vysvětlil René Andres, marketingový manažer firmy Meva, jež topidla vyrábí.

Další podmínkou umístění zařízení je také dodržení nejméně metrové vzdálenosti od stěn i stropu, kupříkladu pergoly, a také od dalšího topidla a nechráněných hořlavých materiálů.